Ontdek de waterkant en negen andere toekomstdromen voor de Randmeren

Ontdek de waterkant en negen andere toekomstdromen voor de Randmeren

11 juli 2024 - Wandelnet

Op de Zuiderzeeboulevard ter hoogte van het Dolfinarium passeren inwoners en bezoekers van Harderwijk de komende weken 10 kleurrijke kunstwerken. De kunstwerken verbeelden 10 toekomstdromen die voortkomen uit 342 ideeën van inwoners, ondernemers, watersport- en natuurliefhebbers als antwoord op de vraag: hoe zien jullie de toekomst van de Randmeren? Op 10 juli openden we samen met ANWB en Fietsplatform de tentoonstelling die ook anderen uitnodigt te stemmen op wat zij belangrijk vinden voor dit bijzondere watergebied.

Opening tentoonstelling Harderwijk.jpg

Opening tentoonstelling Harderwijk © Bram van de Biezen

De afgelopen jaren is er veel geïnvesteerd in de ontwikkeling van de Randmeren. Tegelijkertijd komen er steeds meer mensen op bezoek, is de bedrijvigheid in opmars en wordt het op het water steeds drukker met foils, kitesurfers, zeilers, kanoërs en motorboten. Hoe spelen we daar goed op in en maken we het gebied nog mooier – ook voor de jaren in het verschiet? De 10 beelden die de tentoonstelling vormen, zijn een artistieke vertaling van 342 ideeën die tijdens 7 interactieve Randmeren Sessies zijn ingebracht. Deze variëren van het mooier maken van de dijken en het stimuleren van meer pop-up-activiteiten tot spelenderwijs leren over de natuur.

Frank Hart, coördinator belangenbehartiging Wandelnet ziet in de dromen ‘het verhaal van een dijk’ en ‘ontdek de waterkant met randrecreatie’ een mooie aanzet voor meer beleving langs de waterkant. "Wandelaars willen graag onverharde wandelpaden zoals laarzen- en vlonderpaden, los van het fietsverkeer, waar je langs of soms zelfs in het water kunt genieten van de natuur." Bert Boetes, padcoördinator van het Zuiderzeepad, pleit voor wandelpaden aan de onderkant van de dijken, zodat wandelaars het pad over de dijk niet hoeven te delen met fietsers maar ook aan de binnen- en buitenkant van de dijk kunnen lopen.

Onderdeel van participatieproject 

De tentoonstelling is onderdeel van een anderhalf jaar durend participatieproject van de Gebiedscoöperatie Gastvrije Randmeren, waarin 15 gemeenten werken aan een toekomstvisie voor de meren vanaf het nieuwe Reevemeer tot het Gooimeer.

De bestuurlijke inbreng van Wilco Mazier, wethouder in Harderwijk ging over de noodzaak om weer opnieuw naar de toekomst te kijken, met meer inwoners in de regio die een recreatiebehoefte hebben. "Er is doorontwikkeling nodig en ik ben blij met dit initiatief om ideeën op te halen en inbreng uit het gebied te gebruiken voor verbeteringen in de ‘gouden rand’ langs de Randmeren."

Wat zijn jouw favoriete dromen?

Om de 10 dromen tot leven te wekken, vraagt de gebiedscoöperatie inwoners en bezoekers om aan te geven wat zij belangrijk vinden voor de toekomst van de Randmeren. Stemmen kan als je de tentoonstelling bezoekt maar ook online via www.toekomstvisierandmeren.nl. De tentoonstelling is tot en met zondag 28  juli te zien bij de waterkant Strandboulevard Harderwijk. De tentoonstelling reist tot september door het gebied in totaal op zeven verschillende locaties. Nieuwsgierig wanneer de kunstwerken bij jou in buurt zijn? Volg de tentoonstelling via LinkedIn en Instagram.

Bekijk de tien dromen

Lees meer over

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?