Hanzestedenpad 25 jaar

Hanzestedenpad 25 jaar

30 juli 2024 - Wandelnet

Het Streekpad Hanzestedenpad (SP 11) bestaat in 2024 vijfentwintig jaar. Het Hanzestedenpad is een wandelroute van 120 km lang met een eigen wandelgids, langs een aantal voormalige Hanzesteden en altijd in de buurt van de rivier de IJssel. De route loopt van Doesburg naar Kampen en is een van de meest populaire wandelroutes die Stichting Wandelnet beheert. Wandelnet viert deze bijzondere mijlpaal met een publieksevenement! 

De_Haere 3.jpg

Het evenement vindt plaats op zaterdag 17 augustus 2024 van 11.00 uur tot 16.00 uur op het terrein van Kasteel De Haere, Haereweg 4 te Olst. Tijdens dit evenement kun je kennismaken met de vele aspecten van het wandelen in een rijk natuurgebied. Een aantal organisaties informeert je ter plekke over de natuurwaarden van het wandelpad en de specifieke cultuurhistorische aspecten van het Hanzestedenpad dat over het landgoed De Haere loopt.

Deelnemende organisaties

1. Stichting IJssellandschap

Particuliere landgoederenorganisatie IJssellandschap beheert, beschermt en ontwikkelt in en rondom Deventer ruim 4.600 ha landschap waaronder landbouwgrond, monumentale gebouwen, bos, natuur en landgoederen. De Haere is één van die landgoederen. Zie www.ijssellandschap.nl. Op de benedenverdieping is horeca. Hier kun je koffie of thee met wat lekkers krijgen. Er is ook een kleine lunchkaart. Zie ook www.kasteeldehaere.nl.

2. Stichting IJssellinie

De stichting beheert de verdedigingswerken die tijdens de Koude Oorlog in het diepste geheim werden aangelegd. Er loopt een 4 km lange wandelroute op het terrein van De Haere langs de bunkers, kazematten en het noodhospitaal van de verdedigingslinie. Deelnemers aan de Publieksdag kunnen de Commandobunker en de Hospitaalbunker bezichtigen. De entree bedraagt € 5,- per persoon. Er kan worden gepind. Voor meer informatie www.ijssellinie.nl.

3. Vogelwerkgroep De IJsselstreek

De Vogelwerkgroep De IJsselstreek is actief in de regio rondom Deventer. De werkgroep organiseert een groot aantal activiteiten, uiteenlopend van verschillende tellingen en gebiedsinventarisaties tot aan het timmeren van nestkasten.

4. Koninklijke Nederlandse Vereniging van Natuurhistorische Vereniging (KNNV)

De KNNV is een landelijke vereniging voor veldbiologie. De leden van de afdeling Deventer houden zich bezig met het bestuderen en beleven van de natuur om ons heen, met de nadruk op het gebied rond Deventer. Er worden excursies, cursussen en lezingen georganiseerd voor leden en belangstellenden. Naast de inventarisaties heeft de afdeling een adviserende functie op het gebied van flora en fauna.

5. IVN (Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid)

IVN Deventer en IVN Olst-Wijhe zijn twee van de 170 afdelingen van IVN Nederland. De afdeling Deventer bestaat binnenkort 50 jaar en telt ruim 300 leden. Een groot deel van deze leden zet zich actief in door het geven van excursies en lezingen en het doen van landschapsonderhoud. Hiermee laten ze jong en oud beleven hoe leuk, gezond en belangrijk natuur is.

6. Stichting Wandelnet

Wandelnet is de officiële beheerder van Lange-Afstand-Wandelpaden en Streekpaden in Nederland. Er staan vrijwilligers voor je klaar om re vertellen over meer dan 12.000 km aan schitterende wandelroutes. Ter plekke worden routeboekjes te koop aangeboden en zijn vrijwilligers aanwezig om uw vragen te beantwoorden.

Route en bereikbaarheid

  • Per auto naar de parkeerplaats Haereweg 4, 8121 PJ, Olst. Er is ruim voldoende parkeergelegenheid. Ook gehandicaptenparkeerplaatsen aanwezig.
  • Per fiets vanuit Zwolle en Deventer, Havezate De Haere ligt tussen fietsknooppunt 69 en 72.
  • Vanaf station Olst: ca. 5 km wandelen over het Hanzestedenpad in de richting van De Haere. Hier kun je de route downloaden van etappe 4 tussen Den Nul en Deventer.

Vier het 25-jaar bestaan mee en kom naar onze publieksdag, geniet van een bijzonder stukje Hanzestedenpad.

Bekijk Hanzestedenpad

Lees meer over

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?