Laat je stem horen: welk lied hoort in de top 10 van Nederlandse wandelliedjes?

Laat je stem horen: welk lied hoort in de top 10 van Nederlandse wandelliedjes?

12 augustus 2024 - Wandelnet

Wordt er nog gezongen tijdens het wandelen en zo ja, wat is het beste Nederlandse nummer om op te wandelen? Dat vraagt de Wandelaar des Vaderlands, Lana Witte-de Wit, zich af en dus doet ze een oproep aan wandelend Nederland.

Wandelaar_des_Vaderlands_Wandellied2_2024.jpeg

Foto © Wandelaar des Vaderlands: Lana Witte-de Wit

De paden op, de lanen in, De Wielewaal. Het zijn een nummers die iedereen van een zekere generatie wel kent. Maar ook erg gedateerd en dus is het tijd om een nieuwe top 10 samen te stellen van de beste liedjes om op te wandelen.

Maar waar begin je dan je onderzoek? Voor Lana is het duidelijk: op het grootste wandelevenement ter wereld, de 4Daagse Nijmegen natuurlijk! En dus trok ze de wandelschoenen aan en ging ze naar Nijmegen. Wat opvalt is dat er vooral veel speakers langs de route staan waaruit harde housemuziek klinkt, maar ook zijn er her en der muziekkorpsen die aanstekelijke Nederlandse nummers spelen. Vraag je het aan de wandelaars, dan worden Engelbewaarder en Jan Klaassen als toppers genoemd. Ook veel liedjes die op school- of scoutingkampen worden gezongen, komen weer bij wandelaars boven drijven.

De video van deze verkenning der wandelliedjes 

Indienen beste wandellied

Omdat Lana vermoedt dat dit slechts het topje van de muzikale ijsberg is en de lijst bij lange na niet compleet is, hoopt ze op een massale reactie van de Nederlandse wandelaars. De nummers kunnen gemaild worden naar redactie@wandel.nl of in de comments onder de video worden achtergelaten. Dat kan tot 23 augustus.

De top tien van de populairste wandelliedjes wordt gepubliceerd in de volgende video van de Wandelaar des Vaderlands en in de nieuwsbrief van Wandel.nl op 6 september.

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?