Barrières helder in beeld dankzij nieuwe data

Barrières helder in beeld dankzij nieuwe data

29 augustus 2024 - Derk van der Laan

Binnen heel Nederland kan Wandelnet nu objectief barrières voor wandelaars opsporen. Dankzij nieuwe methodes van data-analyse komen lokale- en regionale knelpunten eerder in beeld. Het gevolg: een betere lobby voor gerichte oplossingen.

_V7A9698_HR.jpg

Afbeelding: Brug over het Amsterdam-Rijnkanaal

Hoe zorg je dat plannenmakers wandelaarsbelangen serieus nemen? Voor auto, fiets en openbaar vervoer liggen talloze cijfers, gebruiksnormen of andere data op de plank. Gegevens over wandelen zijn veel schaarser. Maar tijden veranderen snel. Wandelnet brengt in hoog tempo relevante loopdata bij elkaar. Zo wordt een maat voor wandelbereikbaarheid ingezet als stevige onderbouwing in de lobby voor het wegnemen van barrières.

Wandelbereikbaarheid

Sjaak Punt is landschapsarchitect bij ingenieursbureau Arcadis. In opdracht van Wandelnet heeft hij samen met collega`s die data- en kostenspecialist zijn, nieuwe methodes bedacht voor interessante datasets. Betere verbindingen tussen bebouwde kom en de omgeving staan centraal. Per adres in een stadskern of dorp wordt in beeld gebracht hoever bewoners kunnen wandelen over routes. Hierbij wordt een onderscheid gemaakt tussen ommetjes van twintig minuten (twaalfhonderd meter), korte- en gemiddelde wandelingen tot circa zes kilometer en lange wandelingen van twaalf kilometer. Punt: “Waar je geen belemmeringen tegenkomt zie je een ronde vlek rondom het adres. Een barrière herken je waar een inkeping in vlekken ontstaat en je veel moet omlopen. Wie deze barrières analyseert ontdekt wat waar moet gebeuren om wandelen aantrekkelijker te maken”. Na uittesten in enkele regio`s is de aanpak nu voor heel Nederland geschikt gemaakt.  

Inzicht barrières 1 (nieuw)

Afbeelding: Tool geeft inzicht in hoe ver men wandelen vanuit dorps- of stadskernen in Brabant

Vergroot afbeelding 

Sjaak Punt, landschapsarchitect bij Arcadis: “Ik merk dat wandelroutes verankeren in ontwerpen met deze data vanzelfsprekender wordt. In een zo vroeg mogelijk stadium van plannen maken worden barrières duidelijk. Referentieprojecten leveren daarbij bruikbare oplossingen op, inclusief kostenindicaties.”  

 

Belemmeringen goed in kaart, oplossingen ook

Belangrijk is dat je vanuit woonwijken en dorpskernen naar buiten kunt lopen zonder veel hinder van wegen, spoorwegen, waterlopen en bedrijventerreinen. Dankzij zulke nieuwe methodes kan Wandelnet in heel Nederland lokale- en regionale situaties beoordelen. Een code geeft beleidsvrijwilligers toegang tot de dataset. Bewoners, gebruikers en belangenbehartigers hebben voortaan een sterkere onderhandelingspositie bij beslissers die gaan over wandelmogelijkheden. Overheidsorganisaties, bouwers en ontwikkelaars krijgen een welkom hulpmiddel erbij voor hun besluitvorming.     

Geert de Groot, coördinator belangenbehartiging Overijssel bij Wandelnet: “We hebben data over barrières ingezet bij een bewonersraadpleging in Zwolle over mogelijke stedelijke uitbreidingslocaties. Waar het buitengebied daaromheen nauwelijks wandelmogelijkheden biedt, moeten die straks wel vanaf het begin in plannen worden opgenomen. En ook in het overleg met het waterschap om langs waterlopen in polder Mastenbroek vaker wandelen toe te staan, blijken zulke gegevens belangrijk.” 

Aantrekkelijk perspectief

Ook voor mij als consument lonkt met zulke data een mooie toekomst, wanneer ze op maat toegankelijk worden. Stel dat ik wil verhuizen. Bij hun woningaanbiedingen geven makelaars of woningcorporaties al vaak aan hoeveel minuten het lopen is naar winkels, OV of dagelijkse voorzieningen. Bij mijn woningkeuze kan ik dan ook per adres de wandelbereikbaarheid vergelijken. Waar kan ik hoever naar buiten lekker lopen en welke richtingen op? Aantrekkelijke ommetjes maken en lange wandelingen, gewoon van huis uit.

De tool is nog niet beschikbaar voor publiek gebruik, maar het is wel de bedoeling dat dit in de nabije toekomst gaat gebeuren. Voor vragen over de tool kunt u mailen naar info@wandelnet.nl.

Lees meer over

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?