Bezoek het Forten- en Vestingfestival 2024

Bezoek het Forten- en Vestingfestival 2024

29 augustus 2024 - Ernst Koningsveld

Tijdens het Forten- en Vestingfestival van 7 t/m 15 september vinden er op tientallen locaties meer dan tweehonderd evenementen plaats. Ontdek eeuwenoude forten en vestingsteden met boeiende rondleidingen, vette live-acts en kunst. Of je nu van geschiedenis houdt of een relaxt dagje uit, je vindt geheid een uitje dat jou aanspreekt. En bij vrijwel alle locaties zijn wandelroutes om na je bezoek aan erfgoed, informatie, kunst of spel, ook nog een rondje te wandelen.

Wandelaars bij fort Asperen-37_bijgesneden.jpg

Foto: Wandelaars bij fort Asperen © Ad Snelderwaard

In Nederland zijn meer dan 100 vestingwerken die ons land in het verleden moesten verdedigen tegen indringers van buiten. De Hollandse Waterlinie is de bekendste, maar ook veel steden bouwden hun verdedigingswerken. De Nederlanders waren meesters in innovatieve constructies om ook water te integreren in hun verdedigingssystemen. Veel van die forten, bunkers zijn tegenwoordig opengesteld voor tal van activiteiten. Ze bieden nu onderdak aan musea, trouw- of congreslocaties, restaurants, en een grote verscheidenheid aan spellen, speurtochten.

Bezoek het Forten- en Vestingfestival van 7 t/m 15 september

Van 7 t/m 15 september hoef je je zeker niet te vervelen! Het Forten- en Vestingfestival biedt ruim 200 activiteiten, en op zaterdag 14 en zondag 15 september is het ook nog eens Open Monumentendag. Verken historische plekken zoals de vestingstad Brielle, voormalig vliegkamp Valkenburg, atoomschuilkelder Oss, de Luchtwachttoren Maashees of de fototentoonstelling Vrijheid Verbeeld in Fort Sabina. Er is volop te ontdekken!

Bekijk alle activiteiten

Onderwaterburg Fort de Roovere 2 © Ernst Koningsveld

Onderwaterbrug bij Fort de Roovere © Ernst Koningsveld

Wandelen rond verdedigingserfgoed

Ga je voor interactieve spellen, museumbezoek of een voorstelling in zo’n fort, bunker of vestingstad, dan is het natuurlijk aantrekkelijk om je bezoek uit te breiden met een kortere of langere wandeling. Vrijwel alle erfgoedlocaties liggen aan, of tenminste vlakbij Lange-Afstand-Wandelpaden, Streekpaden, NS-wandelingen e.d. Gebruik de zoekfunctie op de Wandelnet-site om een jou passende wandeling te vinden.

Al die verdedigingswerken werken ook samen

De eigendomssituatie van erfgoederen kan verschillen. Maar in bijna alle gevallen staat er een vrijwilligersstichting achter al dit werk. Liniebreed Ondernemen is een stichting die alle lokale organisaties ondersteunt om het verdedigingserfgoed niet alleen in stand houden, maar er ook een zinnige functie aan geven. Door die samenwerking worden alle lokale vrijwilligers enorm geholpen.

Lees meer over

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?