In memoriam: Johan Vellinga

In memoriam: Johan Vellinga

18 september 2024 - Wandelnet

We kregen het verdrietige bericht dat Johan Vellinga is overleden. Johan was vanaf het prille begin een onmisbare vrijwilliger bij Wandelnet. Tot aan zijn overlijden bleef hij actief als markeerder van zowel het Elfstedenpad als de NS-wandeling Leeuwarden. Zijn betrokkenheid bij Wandelnet en de wandelgemeenschap strekte zich uit over tientallen jaren, en zijn passie voor wandelen was voor velen een bron van inspiratie.

Johan Vellinga © Wandelnet.jpg

Het is al weer even geleden, maar ik kan me nog goed herinneren dat het toenmalig ministerie van LNV meer aandacht wilde voor de natuur in Nederland met de campagne ’24 uur natuur’. Enthousiast belden we Johan Vellinga op of hij in dat kader van Den Haag naar Amersfoort wilde wandelen om het nationaal wandelnetwerk te promoten. Zonder twijfel zegde hij toe en was ‘in’ voor alles wat we bedachten! Samen met Johan stond ik ’s morgens vroeg bij het ministerie waar toenmalig staatssecretaris Sharon Dijksma hem de rugzak omhing. Onderweg maakten we video’s met mensen die spontaan meewandelden en deed Johan live verslag via de media. Er was een heuse support-bus waarbij Hein en Joep zorgden voor koek en zopie en het contact met kantoor.

Johan Vellinga met voormalig staatssecretaris Sharon Dijksma © Wandelnet
Johan Vellinga met voormalig staatssecretaris Sharon Dijksma

Deze fantastische actie was één van de vele vormen van inzet die Johan heeft gepleegd voor het wandelen in Nederland. Een Wandelnet-vrijwilliger van het eerste uur (bij de voorloper Stichting LAW), routemaker, bestuurslid, controleur voor NS-wandelingen, markeerder, lid van de routecommissie en waar we hem ook maar voor konden vragen.

De herinnering aan ’24 uur natuur’ symboliseert voor mij persoonlijk de aanpak van Johan: weinig woorden, maar veel kilometers, altijd inzetbaar voor het wandelen, niets leek te gek, oprecht betrokken en met hart voor de wandelzaak. En ook: recht door zee, eigenwijs en gedreven, een markante man. Maar bovenal herinner ik me die glimmende ogen en vrolijke lach, omdat het wandelen voor hem passie en plezier betekende.

We zijn Johan veel dank verschuldigd voor alles wat hij heeft betekend voor het wandelen in Nederland.

We wensen zijn vrouw, kinderen en alle anderen die hem lief hebben gehad veel sterkte toe.

Namens Wandelnet,

Ankie van Dijk
Directeur Wandelnet

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?