NLBuiten brengt natuur- en recreatiemensen bij elkaar
Van sportvissers tot grootgrondbezitters en van wandelaars tot boswachters: afgelopen week presenteerden hun organisaties het manifest NLBuitenkansen. Een voorbeeld van samen optrekken. Voldoende wandelmogelijkheden maken is belangrijk voor de gezondheid en het geluk van alle Nederlanders.
Foto: Opengesteld voor wandelaars © Ad Snelderwaard
Het manifest komt van de bijzondere coalitie NLBuiten. Missie: het tekort aan recreatieruimte oplossen, het landelijk gebied op verantwoorde wijze toegankelijk maken en de drukte in natuurgebieden verminderen. Aan de nieuwe regering en andere overheden wordt een heldere koers en een stevige inzet gevraagd.
Een brede samenwerking
In NLBuiten werken vijftien organisaties samen. Wandelnet is partner, maar ook de ANWB, NOC*NSF, Natuurmonumenten en sportvissers. Een unieke samenwerking, vertelt de flamboyante voorzitter Fred Bloot: “Corona was de katalysator waardoor uiteenlopende organisaties hun gemeenschappelijke kansen gingen verkennen. Enerzijds heerste de angst van natuurbelanghebbenden dat gebieden zouden worden vertrapt door massaal bezoek. Anderzijds zocht de recreatiesector maximale ruimte om te kunnen voldoen aan de enorme vraag naar binnenlandse recreatiemogelijkheden. Een groot aantal partijen hebben we bij elkaar gebracht. Zij bleken in staat over eigen piketpaaltjes heen te kijken. Hierdoor heeft de coalitie kracht gekregen en weet zij de politiek te beïnvloeden.”
Fred Bloot, voorzitter coalitie NLBuiten: “In het manifest zit voor ieder iets herkenbaars. Iedereen weet dat we in Nederland beperkt de ruimte hebben. Mijn advies: blijf aangehaakt bij ontwikkelingen. Wie niet aan tafel zit, staat zelf op het menu en wordt opgegeten. Dan wordt niet met jou, maar over jou beslist.”
Meer ruimte voor gezondheid en geluk
Veel voorstellen uit het vijfpuntenplan van het manifest passen bij wat Wandelnet nastreeft. Lopen en bewegen verbindt. Kijk bij vraagstukken als waterveiligheid, natuur, landbouw en woningbouw ook naar de gezondheid en het welzijn van huidige- en toekomstige generaties. De vraag naar wandelen is op een aantal plekken groter dan het aanbod.
Ankie van Dijk, directeur Wandelnet: “NLBuiten is belangrijk voor ons. Deze brede coalitie helpt ons om onze doelen te bereiken. Met de transitie van het landelijk gebied zien wij kansen voor nieuwe wandelpaden, bijvoorbeeld over boerenland of langs watergangen. Onze insteek hierbij is om nieuwe wandelmogelijkheden dicht bij huis te creëren, met vooral aantrekkelijke, onverharde paden zonder fietsers of auto’s.”
Het staat in de Grondwet
Ik ben verrast in het manifest te lezen dat onze Grondwet ook over recreatiebelangen gaat. Volgens Artikel 22 is het een overheidstaak om voorwaarden te scheppen voor de vrije tijdsbesteding van haar burgers. Je kunt dit grondrecht nationaal borgen door routenetwerken op te nemen in de Omgevingswet en per provincie in omgevingsverordeningen. Een slapend artikel dat oppoetsen verdient en extra glans geeft aan ruimte voor wandelen, immers actieve vrije tijdsbesteding nummer één.