Lancering Nationaal Masterplan Lopen op Voetgangerscongres

Lancering Nationaal Masterplan Lopen op Voetgangerscongres

3 oktober 2024 - Wandelnet

Op het Nationale Voetgangerscongres in Nijmegen wordt op 10 oktober het Nationaal Masterplan Lopen gelanceerd. Dit gezamenlijke actieplan van overheden, maatschappelijke organisaties, kennisinstellingen en bedrijven heeft tot doel om lopen voor iedereen een vanzelfsprekend onderdeel van het dagelijks leven te maken.

defDSC_6055.jpg

Foto: Genieten van een Ommetje © Ad Snelderwaard

De noodzaak voor meer aandacht voor voetgangers

Het Nationaal Masterplan Lopen komt voort uit de gedachte dat lopen een positieve bijdrage kan leveren aan de fysieke en mentale gezondheid van de Nederlandse bevolking. Daarnaast kan het bijdragen aan het aanpakken van diverse maatschappelijke vraagstukken in Nederland op het gebied van zorg, duurzaamheid, mobiliteit en sociale cohesie. Tegelijkertijd laten cijfers zien dat er meer aandacht nodig is voor voetgangers: slechts 44% van de Nederlanders voldoet aan de beweegrichtlijnen, kinderen spelen steeds minder buiten. Ook stijgt het aantal voetgangers dat door een verkeersongeval om het leven is gekomen.

Visie op lopen in 2040

In het Masterplan – dat door zo’n zestig partijen wordt ondertekend en ook door Wandelnet – wordt vooruitgekeken naar hoe lopen er uit kan zien in 2040. Inclusief wat daarvoor nodig is, wie dat gaat doen en hoe. Het plan bevat dertig concrete acties om samen te werken aan een loopvriendelijke openbare ruimte en om mensen te stimuleren vaker te lopen.

Samenwerking achter het Masterplan

Het Nationaal Masterplan Lopen is een initiatief van het Platform Ruimte voor Lopen en de City Deal Ruimte voor Lopen. Het Platform Ruimte voor Lopen is een plek voor uitwisseling en samenwerking voor organisaties en professionals die meer ruimte voor lopen willen creëren. De City Deal Ruimte voor Lopen is een samenwerking tussen gemeenten, Rijksoverheid maatschappelijke partijen en bedrijven om samen te experimenteren en innoveren met loopbeleid in een stedelijke omgeving.

Lees meer over

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?