'Dwars door de Lage Landen' wint Gouden Televizier-Ring!

'Dwars door de Lage Landen' wint Gouden Televizier-Ring!

18 oktober 2024 - Ernst Koningsveld

Het publiek koos overtuigend de TV-serie ‘Dwars door de Lage Landen’ als winnaar van de ring. 55% stemde op dit VPRO-programma, waarin Arnout Hauben, Ruben Callens en Philippe Niclaes te voet door Nederland en België trokken. Een overweldigende uitslag voor een wandelavontuur waar de kijker in acht afleveringen met fraaie beelden en mooie verhalen van kon genieten.

VPRO_Dwars-door-de-Lage-Landen_still-c-De-chinezen.jpg

© De chinezen

De drie Belgen trokken van Lauwersoog in het uiterste noorden van Groningen naar De Panne in zuidwest België. Een wandeltocht van bijna 1000 km, waarvan maar liefst 623 km in Nederland. Onderweg zagen ze een diversiteit aan landschappen, dorpen en steden. En, wat wandelaars zullen herkennen, ze troffen overal verrassingen. Ze ontmoetten ook allerlei mensen, waar vooral Arnout mee in gesprek raakte. Gesprekken die nogal eens onverwacht open waren. Hun kracht: gewoon mensen aanspreken, daarin open staan, luisteren en op een oprechte manier benieuwd zijn. “Een Arnoutje doen” noemen Philippe en Ruben dat zomaar aanspreken van mensen die je tegenkomt. De hele serie is terug te zien op NPO Start

VPRO_Dwars-door-de-Lage-Landen_still-6-c-De-chinezen

Cameraman Philippe Niclaes en geluidsman Ruben Callens bij een wit-rode markering van een Lange-Afstand-Wandelpad © De chinezen 

Wandelen op het Diagonaalpad

Ook wij hebben ontzettend genoten van de prachtige verhalen en adembenemende beelden op het Diagonaalpad (LAW 1), dat bestaat uit drie van onze Lange-Afstand-Wandelpaden: Friese Woudenpad (LAW 1-1)Pionierspad (LAW 1-2) en Floris V-pad (LAW 1-3). De route is door onze vrijwilligers beide kanten op gemarkeerd met de bekende wit-rode markering. In een korte video die zij speciaal voor de vrijwilligers van Wandelnet maakten, bedanken Arnout en zijn makkers de geweldig goede markeringen. “Ruben, zijn we dit jaar veel verkeerd gelopen?” “Op één hand te tellen.” “En hoe komt dat?” “Door de bijzonder fantastisch gemarkeerde wandelwegen, de wit-rode tekens die onze onzichtbare vierde man was.”

De mannen waren afgelopen donderdagavond verrast en supertrots op de prijs die het publiek hen toekende. Arnout zei bij de uitreiking in Theater Carré: “Bedankt aan jullie Nederland, van elke Belg uit de grond van ons hart. Wij zijn superfier, vanavond zijn wij Amsterdammers.”

Bekijk het DiagonaalpadKoop wandelgids 

Lees meer over

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?