Nationaal Masterplan: nu zijn lopers aan de beurt
Het onlangs gelanceerde Nationaal Masterplan Lopen is een historische stap. Een dikke dertig jaar na de start van het succesrijke Masterplan Fiets nu ook ruim baan voor lopers.
Voetgangers op Servaesbrug in Maastricht © Ad Snelderwaard
Een Masterplan vertelt hoe een onderwerp jaren vooruit verder wordt geholpen. Het gaat om einddoelen aangeven, acties benoemen en afspreken wie wat doet. En alle belangrijke aspecten meenemen. Paden aanleggen heeft vooral zin wanneer wandelaars dit weten en er bijvoorbeeld geschoolde onderhoudsmensen beschikbaar zijn.
Fietsers gingen ons voor
Wielrijders hadden vanaf 1991 al hun Masterplan Fiets. Daar ging veel aan vooraf. In 1975 werd de voorganger van de Fietsersbond opgericht. Het pleidooi van veilig fietsen kreeg een gezicht. Als actief lid hielp ik mee met het uitbouwen van de club. Wij pleitten voor de menselijke maat in steden, dorpen en buitengebieden. Aandacht voor fietsen had ook iets vrolijks, net als wandelen.
Die roep kreeg erkenning in het Masterplan Fiets. Als jong consultant schreef ik, met een collega, de concept-beleidsnotitie van de minister van Verkeer en Waterstaat aan het parlement. Toen uniek om zo`n klus uit te besteden, het moest ook een beetje geheim blijven. Wisten wij dat het parlement het plan unaniem zou goedkeuren en dat de uitwerking zo`n succes zou worden? Nee.
Maar er kwam geld, een effectief uitvoeringsprogramma en het fietsgebruik nam toe.
Een stap vooruit
Lopers kregen lange tijd weinig aandacht. Hun belangenorganisaties hebben tot op de dag van vandaag niet zo veel politieke invloed. Ruim tien jaar geleden schreven drie Kamerleden, uit de regeringscoalitie plus oppositie, de initiatiefnota ‘Een stap vooruit’. Zorg voor betere loopnetwerken en goed gebruik ervan, zeiden zij. Ankie van Dijk van Wandelnet en anderen zetten zich in zodat, heel langzaam, het Masterplan vorm kreeg. Lopend bewegen wordt urgent voor de gezondheid en helpt tegen opwarming van de aarde. En ook om zoveel mogelijk mensen in de maatschappij te laten participeren.
Filip van As, coördinator Platform Ruimte voor Lopen: “Het Nationaal Masterplan Lopen is een gezamenlijke aanpak van ruim zestig partijen om lopen voor iedereen een vanzelfsprekend onderdeel van het dagelijks leven te maken. De fiets krijgt al lange tijd veel aandacht en terecht. Dit plan haalt een deel van de achterstand voor het lopen in. We zetten immers tegenwoordig de voetganger op één.”
Doelen makkelijker bereiken
Het plan omvat onder meer dertig actiepunten die voetgangersvriendelijkheid verbeteren en mensen stimuleren vaker te lopen. Zorg bijvoorbeeld voor betere opleidingen voor professionals en ontwikkel meer kennis en data over lopen. Elke gemeente en elke provincie verdient een eigen loopbeleid, is een van de motto`s.
Cilia Daemen, wethouder Nijmegen: “Het Nationaal Masterplan Lopen is belangrijk voor ons. Dit plan zorgt voor veel betere samenwerking en verspreiding van kennis. Wij kunnen zo effectiever ons doel bereiken om een gezonde en inclusieve stad te zijn. Meer lopen is daarvoor noodzakelijk. En we stimuleren dat voor iedereen.”
Andere tijden, maar dat moet goed gaan
Wanneer de ondertekenende organisaties elkaar gaan versterken op hun inzet voor lopen, lijkt succes verzekerd. Net als voor fietsers toen is voor lopers nu een eigen Masterplan een veelbelovende, grote stap vooruit.