Extra aflevering tocht ‘Dwars door de Lage Landen’

Extra aflevering tocht ‘Dwars door de Lage Landen’

19 december 2024 - Derk van der Laan

Op zondag 29 december is er nog een bonusaflevering van Dwars door de Lage Landen op tv. Wandelnet kreeg meer belangstelling door goed in te spelen op de serie.

VPRO_Dwars-door-de-Lage-Landen_still-9-c-De-chinezen (1).jpg

Foto: Still uit Dwars door de Lage Landen © De chinezen

Alleen te voet kun je zoiets maken

Een van de aangename verrassingen van 2024 was de televisieserie Dwars door de Lage Landen. En dan vooral het ongekende succes ervan. Deze tweede wandeltocht door Nederland van het illustere trio Vlamingen trok hoge kijkcijfers. Ik ken veel mensen die afleveringen met enorm plezier voor de tweede keer kijken. “Alleen te voet kun je zo`n programma maken”, zei Arnout Hauben over het succes bij Eva Jinek. Een paar dagen later wonnen de ‘stappers’ de Gouden Televizier-ring.

Hoe mooi ons volle land kan zijn, zie je pas écht als je het te voet doorkruist. Arnout Hauben, cameraman Philippe Niclaes en geluidsman Ruben Callens geven als vrijbuiters het voorbeeld hoeveel je lopend kunt meemaken. Een langere afstand wandelen hoeft helemaal niet saai te zijn, zoals velen denken. Het is vooral een kwestie van goed om je heen willen kijken en profiteren van je andere zintuigen. Tegelijkertijd laat Dwars door de Lage Landen zien hoe mooi onze buitengebieden en dorpen zijn. En dus ook hoe tientallen jaren inzet van overheden en anderen zorgt voor leefruimte, ondanks de enorme drukte in het volle land. Dit is de oogst van goede streekplannen en bestemmingsplannen maken.

De serie is van hoge kwaliteit, zegt Angela de Jong, tv-columniste van het AD: “Het programma vergt ongekend vakmanschap en oprechte belangstelling voor eenieder die de makers tegenkomen.”

Arnout Hauben: “Als je wandelt ben je ergens echt geweest. Je gaat ook anders naar je eigen streek kijken. Je vertraagt en je hebt tijd om jezelf te verdiepen. Het is voor ons ook leuk om in het voetspoor van de vrijwilligers van Wandelnet te lopen, want op die manier deel je de reis ook een beetje met hen”. 

 

Inspelen

Wandelnet zag een uitgelezen kans om mensen te bereiken die Lange-Afstand-Wandelpaden en de organisatie niet kenden. Medewerker Tari Simonis van Wandelnet: “We hebben ingezet op publicatie op onze eigen website, social media en nieuwsbrieven, met onder andere een interview met Arnout. Ook hebben we ons gericht op het bereiken van een nieuw publiek, vooral via de kanalen van anderen. Kleine etappes van het Diagonaalpad werden aangeboden met als motto ‘Arnout ging jou hier voor’. We zagen fors meer bezoek op de website van het Diagonaalpad: 21.000 keer met een piek tijdens de uitzendingen van april tot juni. Die aantallen liepen weer op met de uitzendingen op de Belgische VRT dit najaar. Ook de wandelgidsen van het Pionierspad, onderdeel van het Diagonaalpad, werden goed verkocht.”

Tari Simonis, medewerker communicatie Wandelnet: “Onze samenwerking met Arnout, de productiemaatschappij en de VPRO heeft voor veel reuring gezorgd. Wij speelden daar veel online op in, maar er waren bijvoorbeeld ook flyers bij tientallen VVV`s langs de route. Sinds de serie is de belangstelling voor onze Instagram pagina vrijwel verdubbeld.“


Steun in de rug

De tocht toont de verbindingen tussen wie in landelijke gebieden woont, werkt of vrije tijd doorbrengt. Ontwikkelingen daar krijgen een menselijk gezicht. Een steun in de rug voor het Nationaal Masterplan Lopen, dat wil dat Nederland een loopcultuur krijgt. Een stimulans voor de inzet om meer boerenlandpaden, bewandelbare schouwpaden en -dijkjes te realiseren. En voor de LAW`s als onderdeel van landelijke Hoofdinfrastructuur. Zonder deze routes geen tochten door de Lage Landen.

Kijk naar de extra aflevering, gemaakt uit materiaal dat wegviel bij de montage van de serie. Te zien  op zondag 29 december om 20.30 bij de VPRO op NPO 2.

 

Lees meer over

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?