40 jaar Zuiderzeepad: Wandel rond het gouden hart
Nederland is een echt waterland. Wandelen op het Zuiderzeepad (LAW 8) betekent kilometers genieten van prachtige uitzichten op het IJsselmeer, monumentale (Hanze)stadjes als Enkhuizen en Kampen en lopen over speciaal voor de wandelaar opengestelde dijken. Onlangs is het Lange-Afstand-Wandelpad herzien, met als belangrijkste toevoegingen een nieuwe zomervariant bij Kampen en een rondwandeling door Vollenhove. De nieuwe gids is beschikbaar!

Foto: Wandelaars bij Het Paard van Marken © Ad Snelderwaard
Het hart van Nederland heeft in de afgelopen 2000 jaar vele namen gekend: Flevomeer, Almere (’Groot Meer’), Zuiderzee en uiteindelijk IJsselmeer, een weerspiegeling van de voortdurende veranderingen in het gebied. Vandaag de dag is het IJsselmeer een natuurgebied van internationale allure, een enorm toeristisch gebied, een (drink)waterbekken, een visserijgebied, met de dijken als monumenten van de Nederlandse historie. Kortom: de voormalige Zuiderzee, het huidige IJsselmeer, neemt een bijzondere plek in Nederland in.
Strijd tegen het water
De 478 kilometer lange route biedt -letterlijk- zicht op de gemeenschappelijke strijd tegen het water van de gebieden rond de voormalige Zuiderzee. Doorbraakkolken, stoomgemalen, sluizen en molens herinneren aan die strijd. Na weer een grote overstroming was het aan het begin van de 20ste eeuw genoeg: de aanleg van de Afsluitdijk betekende het einde van de zoute binnenzee. 40% van de zee werd polder. Kolonisten bevolkten de polders en zetten er bedrijven op. De waterbeheersing bracht Nederland veiligheid en internationale faam. En het IJsselmeer? Dat is nu een internationaal vogelgebied van grote importantie, het belangrijkste zoetwater-’wetland’ van Noordwest-Europa voor overwinterende watervogels.
Wandel het Zuiderzeepad
Trek je wandelschoenen aan en luister onderweg naar de vogels, voel de wind op de Afsluitdijk, snuif de geur van vis op in de vissersdorpen, hoor het klapperen van de zeilen van de botters in de havens…Vaak dichtbij, soms iets verderaf, maar de voormalige Zuiderzee blijft je gids op dit pad.
Kaart van het Zuiderzeepad © Marijn Bosma - Wandelnet
Het Zuiderzeepad is op te splitsen in 26 kortere etappes. De meeste etappes zijn tussen de 11,0 en 23,9 kilometer en dan is er natuurlijk die 29,6 km lange etappe over de afsluitdijk, de icoon van de deltawerken. Onderweg vind je de wit-rode markeringen van dit Lange-Afstand-Wandelpad, die door vrijwilligers in twee richtingen aangebracht en onderhouden worden. In de gids is de route ook in twee richtingen beschreven. Heb je geen tijd voor het hele 390 kilometer lange pad? Ontdek de vijf mooiste plekken volgens de padwerkgroep van het Zuiderzeepad.
Kijk hier voor meer informatie, actuele kaarten en GPX-tracks of download de Wandelnet-app (gratis) via de Apple Store of Google Play Store.