Tekenalarm: het seizoen is weer begonnen
Met de komst van de lente begint ook het tekenseizoen. En dat is precies de tijd waarin je er vaker op uit trekt om te wandelen in de natuur. Om aandacht te vragen voor de risico’s en het voorkomen van tekenbeten organiseren verschillende organisaties in de groene en agrarische sector elk jaar 'De week van de teek'. Goed om even stil bij te staan, zodat je voorbereid op pad gaat.

Teek © Saxifraga, Ab H. Baas
Teken lijken op spinnetjes en kunnen erg klein zijn: 1 tot 3 millimeter. Ze komen in heel Nederland voor in bossen, duinen, heidegebieden, beschutte weilanden, parken en tuinen. Vooral in hoog gras of tussen dode bladeren. Verder zitten ze op huisdieren, wild, vogels en kadavers. Van daaruit hechten ze zich aan passerende dieren en mensen. Teken worden actief als de temperatuur boven de 7 graden Celsius komt. Van maart tot en met oktober worden mensen het meest gebeten, met een piek in de zomermaanden.
Kleine en grote teken, bron: weekvandeteek.nl
Risico's
Teken kunnen ziektes overbrengen, onder andere de ziekte van Lyme en tekenencefalitis.
De ziekte van Lyme is een infectieziekte, die door de bacterie Borrelia Burgdorferi wordt veroorzaakt. Door een tekenbeet kan die bacterie in het lichaam terechtkomen. Het is niet gemakkelijk de ziekte van Lyme vast te stellen omdat de verschijnselen wisselend kunnen zijn. Vaak ontstaat rond de plaats van de tekenbeet een rode vlek of ring op de huid die steeds groter wordt, maar dit is niet altijd het geval. Als de ziekte niet op tijd wordt behandeld, kan deze weken tot maanden later overgaan in gewrichtsklachten, klachten van de zenuwen (vooral uitval van gezichtszenuwen of pijnklachten in een arm of been) en hartritmestoornissen. Bij onvoldoende behandeling kan de ziekte langdurig worden.
Rode ring op de huid, bron: weekvandeteek.nl
Tekenencefalitis is een ziekte met koorts en hersenvliesontsteking of hersenontsteking. Mensen krijgen het door een virus dat wordt overgedragen door besmette teken. Inmiddels zijn enkele patiënten bekend die het TBE-virus in Nederland hebben opgelopen.
Voorkom tekenbeten tijdens het wandelen
Het is daarom belangrijk om tekenbeten zo veel mogelijk te voorkomen. Neem deze maatregelen:
- Loop niet door dichte begroeiing en struikgewas als dat niet nodig is.
- Draag tijdens het wandelen in buitengebieden gesloten en huidbedekkende kleding.
- Spuit sokken, schoenen en broek eventueel in met een insectenwerend middel dat DEET bevat.
- Smeer de onbedekte huid in met anti-insectenmiddel dat DEET bevat.
Geen enkele bescherming is 100% effectief, dus controleer jezelf (en anderen) na elke wandeling op tekenbeten.
Toch gebeten?
Verwijder de teek zo snel mogelijk. Hoe langer de teek in je huid vastzit, hoe groter de kans dat hij ziekteverwekkers overdraagt. Gebruik geen alcohol, jodium, olie of andere middelen vóórdat je de teek verwijdert. Pak de teek met een puntig pincet of andere tekenverwijderaar zo dicht mogelijk op de huid bij de kop vast en trek hem er uit. Houd tot drie maanden na de tekenbeet de huid rond de beet in de gaten of er een verkleuring van de huid ontstaat of andere klachten.
Geniet van de lente, maar blijf alert. Een kleine check na je wandeling kan veel ellende voorkomen!