Wandelen in de lente? Let op deze veelvoorkomende boosdoener

Wandelen in de lente? Let op deze veelvoorkomende boosdoener

3 april 2025 - Wandelnet

Iedere wandelliefhebber weet het: de lente is misschien wel het mooiste seizoen om eropuit te gaan. De natuur komt weer tot leven, bloemen bloeien, vogels fluiten en de zon begint eindelijk weer een beetje warmte te geven. Alles voelt fris, licht en energiek.

Wandelen_in_de_lente.png

Maar wat als jij je juist níét energiek voelt tijdens het wandelen? Wat als je halverwege je route ineens verkouden of niet lekker begint te voelen, je ogen gaan jeuken, je krijgt last van een loopneus en je moet constant niezen? Of dat je achteraf vermoeider bent dan je gewend bent van dezelfde afstand?

Dan is het tijd om aan iets anders te denken dan een simpel griepje of normale vermoeidheid: het zou namelijk ook zomaar boompollenallergie, oftewel hooikoorts kunnen zijn.

Hooikoorts: meer dan alleen een beetje niezen

Veel mensen onderschatten hooikoorts. Ze denken dat het beperkt blijft tot een paar niesbuien en wat jeuk aan de ogen. Maar hooikoorts kan veel breder en vervelender uitpakken, zeker als je er veel op uit trekt zoals wij wandelfanaten. Wandelen in een bloeiend landschap klinkt natuurlijk heerlijk, maar als je gevoelig bent voor pollen, dan kan het veel van je lichaam vragen.

Je lichaam reageert namelijk op het stuifmeel van bomen in de lucht alsof het iets gevaarlijks is. Met als gevolg: een overactief afweersysteem, een loopneus die maar blijft lopen, ogen die aanvoelen alsof je in een zandstorm hebt gelopen en een uitgeput gevoel achteraf. En dat allemaal terwijl je eigenlijk op pad was om op te laden en te genieten.

Waarom je het vaak niet doorhebt

Het gekke is: veel mensen hebben jarenlang lichte hooikoortsklachten zonder dat ze het doorhebben. Omdat het niet heftig is, of omdat ze denken dat ze “gewoon een beetje moe” zijn of “altijd verkouden worden” in de lente.

Maar als je merkt dat je tijdens of na het wandelen vaker klachten hebt, en dat dit jaarlijks in dezelfde periode gebeurt, dan is het slim om dat serieus te nemen. Het beste is dan om eerst eens je huisarts te raadplegen en je te laten testen.

Hooikoorts pollenradar: je beste wandelmaatje in het voorjaar

Als je denkt dat je hooikoorts hebt of dit al weet, dan kan je echter nog iets doen: de hooikoortsradar van Alles over Allergie in de gaten houden voordat je gaat wandelen. Deze geeft namelijk precies aan hoeveel pollen er in de lucht zweven op jouw locatie én welke pollen dat precies zijn.

Is het een dag met een hoge pollenconcentratie? Dan kun je daar rekening mee houden. Ga bijvoorbeeld eerder op de dag wandelen (dan is de concentratie vaak lager), kies een route met minder bloeiende planten, of neem je medicatie op tijd in (als je deze hebt). Een dag met veel pollen in de lucht betekent niet meteen dat je moet binnenblijven, maar een gewaarschuwd mens telt voor twee.

Wandelen moet ontspannen blijven

Wandelen is juist een geweldige manier om te ontspannen. Ook mensen met hooikoorts kunnen dit blijven doen, mits ze goed omgaan met hun klachten. Door te weten wanneer je alert moet zijn op pollen en hoe je je symptomen vermindert, kan je alsnog genieten van het heerlijke voorjaarszonnetje en de mooie wandelroutes van ons prachtige land.

Lees meer over

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?