Natuur en Landschap | NLBuiten

NLBuiten

NLBuiten zet zich in voor meer recreatieruimte in de directe woonomgeving.

Meer recreatieruimte

NLBuiten is een coalitie van veertien organisaties en belangenverenigingen in de groenblauwe buitenruimte, waarin Wandelnet een partner is. Samen zetten deze partijen zich in voor meer recreatieruimte in de directe woonomgeving. De behoefte van mensen om naar buiten te gaan neemt namelijk sterk toe, maar het aanbod blijft tot op heden nog achter. NLBuiten roept provincies op om hun rol in het realiseren van meer recreatieaanbod serieus te nemen.

Investeren in recreatieve infrastructuur en vergroenen woonomgeving

NLBuiten roept provincies op om de komende jaren te investeren in extra routes en recreatiemogelijkheden en om daarbij het landschap meer én beter toegankelijk te maken. Om de recreatiemogelijkheden goed aan te laten sluiten op de directe woonomgeving moeten er routenetwerken worden gecreëerd die beginnen bij de woonomgevingen en vervolgens het hele land dooradert. En om mensen meer kans te bieden om dicht bij huis te recreëren moeten woonwijken meer ingericht worden met bomen, ander groen en water. Deze en andere uitvoeringsvoorstellen heeft NLBuiten in een brief voorgelegd aan de leden van de Provinciale Staten.

Lees de brief
Boswandelaars_Veluwe.jpg

Bundel bewandelbaar landschap

Wandelnet draagt onder andere bij aan de coalitie met de bundel ‘bewandelbaar landschap’. Deze bundel biedt alle partijen inspiratie voor hoe het aanbod van recreatieruimte de komende jaren uitgebreid kan worden. De bundel biedt praktische projectvoorbeelden met betrekking tot het behouden en opwaarderen van wandelmogelijkheden en hoe deze te integreren zijn met andere ruimtelijke ontwikkelingen.

Naar de bundel
RivierPark.jpg

Drukte en spreiding

De scheiding tussen woonomgeving en recreatiegebied zijn in Nederland relatief strikt. Het komt weinig voor dat je vanuit je directe woonomgeving een aantrekkelijke wandelroute kunt pakken naar een landelijker gebied. Daarom kiezen veel mensen voor grotere recreatiegebieden wanneer ze een dagje willen wandelen. Met de groeiende populariteit van wandelen en andere vormen van buitencreatie neemt de druk op deze echter toe. Het is daarom essentieel om deze drukte te spreiden. Hier liggen kansen in het creëren van meer aantrekkelijke recreatieruimte in of naast de direct woonomgeving. Door een aantrekkelijk recreatiegebied dicht bij huis te hebben, verbind je stad met land voorkom je dat elke recreant zich richt op de grote recreatiegebieden. Dit leidt tot een betere spreiding van recreanten over verschillende kleine gebieden, in plaats van concentratie in slechts enkele grote gebieden.  

Boswachterspad_algemeen.jpg

Nieuws voor professionals

  1. Wandelnetwerk_1.jpeg

    24 februari 2021 om 10:00 Wandelnet

    Ook wandelroutenetwerk in oostelijk deel Utrecht

  2. Onderzoek_test_type-influencer.png

    17 februari 2021 om 11:33 Wandelnet

    Onderzoek Wandelnet: een derde (thuis)werkers legt rondje vast in een app

  3. Voetgangers

    4 februari 2021 om 13:00 Wandelnet

    Rob Methorst onderzoekt voetganger in proefschrift

  4. Spoorovergang_Greversweg_Winterswijk.jpg

    14 december 2020 om 12:00 Wandelnet

    Winterswijk vervangt onbewaakte overweg toch door tunneltje!

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?