Mobiliteit en Ruimte | Ons PLAN

Ons PLAN

Wandelnet zet zich in voor een Passend, Levendig, Aaneengesloten Netwerk voor voetgangers.

Een breder wandelperspectief

Lopen is meer dan alleen mobiliteit. Het draait niet altijd om het vinden van de snelste route van A naar B. Lopen draagt bij aan grote maatschappelijke opgaven, zoals bevorderen van biodiversiteit, klimaatadaptatie, verdichting en lokale economie. Door lopen vanuit een breder perspectief te benaderen, kunnen we meer en betere ruimte creëren voor lopen. Dit vergt wel een andere manier van kijken naar lopen en spreken over lopen. Ook is er behoefte aan concrete instrumenten die kunnen helpen bij het creëren van meer ruimte voor lopen. Daarom is er nu een PLAN: Passend, Levendig, Aaneengesloten Netwerk voor voetgangers. Ons PLAN is bedoeld als houvast voor beleidsmakers en ontwerpers die zich bezig houden met het creëren van ruimte voor de voetganger. In ons PLAN beschrijven we hoe zo’n Passend, Levendig, Aaneengesloten Netwerk eruit ziet. Hiermee maken we lopen zoveel meer dan alleen verplaatsen.

Download Ons PLAN

Passend

De loopruimte zou zo vormgegeven moeten worden dat het toegankelijk en veilig is voor alle voetgangers. Dit is tot op heden zeker niet op alle plekken het geval. Loopruimtes staan regelmatig vol met obstakels als fietsen, lantaarns of uitstallingen van winkels. Daarom moet er een minimale obstakelvrije breedte komen, die past bij de behoeftes van voetgangers. Ook moeten loopruimtes veiliger worden. Goede graadmeters hiervoor zijn of ouderen over straat durven, of vrouwen ’s nachts over straat durven en of kinderen zelfstandig over straat kunnen. Wanneer dit goed geborgd is, kunnen we spreken van een toegankelijke en veilige loopruimte.

Wandelaars in de stad

Levendig

In een goede loopruimte zijn functionaliteit en esthetiek met elkaar in balans. Hierbij speelt ook de beleving van de ruimte een grote rol. Een beleefbare omgeving heeft voldoende groen, mogelijkheden tot ontmoeten en mogelijkheden voor kinderen om te spelen. Ook met interessante gevels en een prettige dimensionering van de voetgangersruimte kan de beleving van de openbare ruimte worden vergroot.

BLK-Wandelnaarjewerkdag-1152_header.jpg

Aaneengesloten netwerk

De loopruimte zou samen een aaneengesloten en fijnmazig loopnetwerk moeten vormen. Hierin kunnen voetgangers kun eigen routes kiezen die ze langs verschillende soorten plekken brengt, zoals bijvoorbeeld pleinen of parken. Het aantal barrières in dit netwerk zou zo beperkt mogelijk moeten zijn en de barrières die er zijn moeten makkelijk te overbruggen zijn door voetgangers.

Floris_V-pad_Nieuwe_Ter_Aa_Woerden_Oude_Raadhuis_Woerden.jpg

Nieuws voor professionals

  1. Wandelaars in de uiterwaarden © Ad Snelderwaard.jpg

    28 augustus 2024 om 16:00 Wandelnet

    Enquête: belemmeringen voor recreatie in het rivierengebied

  2. Opening tentoonstelling Harderwijk.jpg

    11 juli 2024 om 16:00 Wandelnet

    Ontdek de waterkant en negen andere toekomstdromen voor de Randmeren

  3. Close-up wandelen over bruggetje boerenlandspaden  © Wandelnet - Ad Snelderwaard.jpg

    4 juli 2024 om 16:00 Wandelnet

    Heel Nederland wandelt, maar waar precies?

  4. De omgelegde route Omgelegde Burgwal Enkhuizen © Prorail.jpg

    7 mei 2024 om 16:00 Ernst Koningsveld

    Niet Automatisch Beveiligde Overweg Enkhuizen vervangen door Vlonderpad

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?