Overijssels Havezatepad LAW 12

 1. Route overzicht
 2. Alle trajecten
 3. Tips & ervaringen50
 4. Meldingen & wijzigingen

Route informatie

Een havezate is een versterkte burcht of hoeve. In de 17e eeuw was het bezit van een havezate voorwaarde voor het ridderschap. Ze zijn goed bewaard gebleven want als u gaat wandelen over het Havezatenpad komt u veel van deze landgoederen tegen. Prachtig aangelegd en met liefde onderhouden. Overijssel draagt dan ook met recht de titel ‘Tuin van Nederland’. Onderweg passeert u glanzende rivieren, glooiende heuvels met bolle essen, maar ook zompige veenmoerassen en gele hooilanden met houtwallen en singels. De vele historische stadjes en dorpen maken een wandeling over het Havezatenpad tot een prachtige verkenningstocht. In de wandelgids is ook een weekendwandeling van 27 km door het Land van Vollenhoven opgenomen, waarmee u alvast kennis kunt maken met de thema's uit het Havezatenpad.

Recente berichten over Overijssels Havezatepad LAW 12

Inloggen of registreren (gratis) is nodig om een reactie of bericht te kunnen plaatsen.
 1. Nietie4

  Ik wil a.s. vrijdag beginnen aan het Havezatenpad. Ik heb het boekje gekocht maar vindt de routes wel erg lang. Op de site staan veel meer kortere routes?? Verder zie ik er een beetje tegenop omdat ik lees dat er zoveel veranderd is?? Hoe ga ik goed op pad ?? Iemand tips?

 2. joh.beekman.44

  Het Overijssels Havezatenpad dateert (jaar van uitgave gids) van 2006.
  De gidsen zijn in het begin goed verkocht, maar elk jaar later werden het er minder. De aanvankelijke oplage was groot, zodat er tot nu toe veel exemplaren "op de plank' lagen.
  De route loopt door een gebied dat nogal onderhevig is aan veranderingen. Een goed voorbeeld is de Regge, waar oude meanders zijn hersteld en een schitterend natuur (en wandelgebied) is ontstaan. Wel met als gevolg dat de kaarten uit de gids 30 t/m 34 volledig op de kop zijn gegaan. Sinds het uitkomen van de gids zijn in heel Overijssel regionale Wandelnetwerken ontstaan, die nieuwe routes mogelijk hebben gemaakt, maar ook veranderingen hebben teweeg gebracht. Generaliserend zeg ik wel eens dat de gids al verouderd was bij uitgave en dat er geen bladzijde is zonder verandering.
  Aan ons, vrijwilligers van Nivon en Wandelnet de taak om die veranderingen zo goed mogelijk met de wandelaars te communiceren. Die taak werd lastiger naarmate duidelijk werd dat een nieuwe gids er op korte termijn niet in zou zitten wegens zeer noodzakelijke bezuinigingen van het Nivon, waardoor o.a. wandelmedewerkers werden ontslagen.
  Onze prioriteit bij het onderhoud ligt bij de markering, die is leidend in de praktijk. Maar er zijn enkele grote landgoederen (o.a.Weldam), waar tot op heden markeren ondanks herhaaldelijk verzoek niet is toegestaan. Sinds kort heeft Twickel wel toestemming gegeven.Daarnaast proberen we zoveel mogelijk wijzigingen via de site door te geven aan de wandelaar.
  (De routewijzigingen bij Soeslo staan nu trouwens wel op de site).
  Als laatste wordt er op gezette tijden de gps track van updates voorzien.
  Het wijzigingenoverzicht op de Nivonsite moet ook leesbaar blijven, dus soms kiezen we ervoor om zaken die in het veld te constateren zijn niet in het wijzigingenoverzicht op te nemen.
  De Wandelnetwerken markeren nu ook de LAW's, dat gebeurt in de praktijk niet altijd helemaal synchroon, waardoor dubbelingen ontstaan.
  We zijn de laatste weken overspoeld door meldingen die grote en kleine onvolkomenheden constateerden.
  Ook wij streven volmaaktheid na en gaan alle meldingen serieus na. Er bleken fouten te zitten in het wijzigingenoverzicht maar over een route van 270 km met meer dan 20 vrijwilligers heeft dat tijd nodig.
  Prioriteit blijft liggen bij situaties die wandelaars anders figuurlijk het bos in zouden sturen.
  We zijn ervan overtuigd dat met de markering, de kaart uit het boekje en de wijzigingen in de routebeschrijving, de wandeling goed te doen is.
  De kaarten in het boekje zijn (uit kostenoverwegingen) opgeblazen versies van de 1:50.000 versies van de topografische dienst. De detaillering is dusdanig dat het niet altijd mogelijk is exact je positie te bepalen.
  Ondanks alles is de route in de loop van de jaren aantrekkelijker geworden, en wordt nog steeds, wat ook blijkt uit de reacties van mensen die ik onderweg spreek, zeer gewaardeerd. Je loopt door Twente, door landgoederen, langs havezaten, langs beken en rivieren, de Wieden de Weeribben... waar vind je meer variatie op een route binnen een provincie?
  Voor de liefhebbers kan ik melden dat er een nieuwe gids in het verschiet ligt. Het zal nog even duren, we streven naar het voorjaar van 2019.
  Tot slot: al die mensen ( Wim Edelman!) die de moeite hebben genomen om onze route kritisch in kaart te brengen bedankt. Ook jullie helpen mee met het zo noodzakelijke onderhoud van het pad.
  Dit forum is ook een prima middel om elkaar over de route te informeren.

  Hans Beekman,
  Coördinator Overijssels Havezatenpad.
  P.S. We zoeken nog vrijwilligers in de kop van Overijssel

 3. schuttermajoor

  Ik heb vandaag, begunstigd door schitterend novemberweer, met het lopen, samen met mijn hond, van de etappe Muggenbeet-Steenwijk het Havezatenpad voltooid. Ik vond het een mooie, heel afwisselende wandelroute die ook met een hond heel goed te doen is.
  Er zijn op een paar plaatsen overstapjes, maar daar kon mijn hond overheen of door het hekwerk. Ook zijn er op diverse plekken veeroosters. Daar kon de hond meestal langs; maar enkele keren heb ik hem er overheen moeten dragen. Alleen op de grasdijk langs het Zwarte Water heb ik de hond over (prikkel)draad moeten tillen.
  Het in de gids bij kaart 39 gemelde verbod voor honden op het landgoed De Horte bleek er niet (meer?) te zijn. Dus de "route met hond" heeft daar zijn functie verloren. Wel is er een ander belangrijk verbod: Het nieuwe traject om de Wijthemerplas (kaart 41) en het aansluitende traject over het golfterrein is van begin mei tot eind september verboden voor honden. Ik vermoed dat als je de fietspaden aan oost- en noordzijde neemt (Hoekserfpad en Valkenbergweg) je het verbod kunt ontlopen.
  Voorts moet je, als je met de hond wandelt, er rekening mee houden dat je over vaak grote afstanden (toeristische) rijwielroutes moet volgen en dat van los laten lopen dus vaak geen sprake kan zijn (als dat al niet verboden is door terreineigenaren).
  Overigens zou een nieuwe gids niet misstaan. De route is met name langs de Regge ingrijpend gewijzigd. Maar er zijn inmiddels ook een groot aantal andere wijzigingen. Ik heb eerder gemeld dat als ik de route gelopen had dat ik Wandelnet dan zou voorzien van geactualiseerde gpx-tracks. Dat doe ik dit weekend.

 4. Team Wandelnet

  Beste wandelaar,

  Ik heb je opmerking doorgestuurd naar de padcoordinator van het Overijsselse Havezathepad. Hopelijk zullen de problemen dan binnenkort opgelost zijn.

  Problemen met markeringen of barrières kan je ook doorgeven via www.meldpuntwandelen.nl .

  Met vriendelijke groet

  Fred Triep, Team Wandelnet

  Mooie wandeling, zeer goed in een dag te doen omdat het grotendeels geasfalteerd is. (wel natte voeten gehaald op de grasdijk, maar dat mocht de pret niet drukken)
  2 opmerkingen: het VVV bestaat niet meer in Vollenhove en naar de deur van Evert van Bentum hoef je niet meer te zoeken. Deze is waarschijnlijk overgeschilderd.
  Beide kon ik niet als wijziging terugvinden op de website van het Nivon.

  Wat ik ook wel bijzonder vond, is dat er keurig een overstapje is op de dijk, maar daar ongeveer 30 cm voor en na een schrikdraad gespannen is waar geen overstapje over is en je het draad ook niet even los kan maken. Gelukkig stond er vandaag geen stroom op.

 5. MClaud

  Mooie wandeling, zeer goed in een dag te doen omdat het grotendeels geasfalteerd is. (wel natte voeten gehaald op de grasdijk, maar dat mocht de pret niet drukken)
  2 opmerkingen: het VVV bestaat niet meer in Vollenhove en naar de deur van Evert van Bentum hoef je niet meer te zoeken. Deze is waarschijnlijk overgeschilderd.
  Beide kon ik niet als wijziging terugvinden op de website van het Nivon.

  Wat ik ook wel bijzonder vond, is dat er keurig een overstapje is op de dijk, maar daar ongeveer 30 cm voor en na een schrikdraad gespannen is waar geen overstapje over is en je het draad ook niet even los kan maken. Gelukkig stond er vandaag geen stroom op.

Ga naar het forum

Steun ons