Romeinse Limespad
Wandel langs de voormalige noordgrens van het Romeinse Rijk (LAW 16).
Wandel langs de voormalige noordgrens van het Romeinse Rijk (LAW 16).
Het Romeinse Limespad is een 286 kilometer lange wandeling langs de Neder-Germaanse Limes. Stap in de voetsporen van de Romeinen en ontdek de noordelijke grens van het Romeinse Rijk. Wandel langs moderne reconstructies van wachttorens en forten, terwijl je geniet van prachtige landschappen en historische steden. Bezoek musea waar opgegraven Romeinse artefacten te bewonderen zijn en leer meer over de levendige handel en culturele uitwisseling tussen de Romeinen en de inheemse bevolking, zoals de Bataven. Wandel langs de Rijn, de oude grensrivier, en ontdek de verhalen van een grensstreek vol geschiedenis. Dit archeologische monument, dat zich in Nederland uitstrekt van Katwijk tot Millingen aan de Rijn, staat niet voor niets op de UNESCO Werelderfgoedlijst.
Het Romeise Limespad (LAW 16) is een Lange-Afstand-Wandelpad van 286 kilometer langs de Neder-Germaanse Limes, het grootste archeologische monument van Nederland. Deze wandelroute is opgeknipt in 18 dagetappes en 3 extra varianten.
De actuele routebeschrijvingen van het vernieuwde Romeinse Limespad zijn online te downloaden per etappe. De wijzigingen ten opzichte van de laatste gids van het Romeinse Limespad vind je hier. De nieuwe gids voor het Romeinse Limespad wordt verwacht in 2025.
Tot op de dag van vandaag zijn de sporen van de Romeinse tijd onder onze voeten terug te vinden. Op verschillende plekken langs de Limes kun je Romeinse vondsten bewonderen, van kleinschalige collecties tot indrukwekkende opgravingen van 2000 jaar oude schepen.
De Neder-Germaanse Limes vormde 400 jaar lang de noordelijke grens van het Romeinse Rijk. Het zuidelijk deel van Nederland maakte deel uit van Neder-Germanië. Langs de Rijn bouwden de Romeinen forten, wachttorens en wegen.
Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!
Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?
Help jij mee? Geef aan Wandelnet, samen beschermen en onderhouden we wandelroutes.
Als wandelaar een extra stapje zetten? Word vrijwilliger bij Wandelnet en maak het verschil in het veld.
Wandelen kan je overal doen, zomaar op geluk. Maar met een wandelgids weet je zeker dat je niets mist!
Klopt een wandelroute niet meer of kom je onderweg een barrière tegen? Meld het via Meldpuntroutes.nl.