De Zuiderzee was van enorm historisch belang voor het leven in de gebieden eromheen. De visvangst bloeide er, dorpen werden steden en de scheepwbouw en walvisvaart waren handelsmerken. Maar tot de bouw van de Afsluitdijk was de Zuiderzee ook een voortdurende bedreiging door stormen, vissersboten vergingen en grote stukken land overstroomden. Door deze geschiedenis wandel je in een enerverend gebied met oude steden, polders, water en rietkragen.
Wandelen Rond de Zuiderzee
Zuiderzeepad
Een rondje IJsselmeer is een 536 kilometer lange verkenningstocht langs de oude Zuiderzee, die door de eeuwen heen zijn stempel heeft gedrukt op de cultuur en economie van omringende plaatsjes. Bezoek bekende vissersdorpen en stadjes zoals de hanzesteden Kampen en Elburg. Ruik de geur van gerookte paling in Volendam en bezichtig vestingen als sloten en het rijke boerendorp Blaricum, met overal doorbraakkolken en stoomgemalen die herinneren aan de strijd tegen de zee.
Wandelen over het Waterkeringpad
Het Waterkeringpad is een wandelroute tussen Amsterdam Centraal Station en Huizen. Je loopt over de dijken die ons vroeger tegen de Zuiderzee beschermden. Het pad loopt van Amsterdam naar Huizen via IJburg, Muiden en Naarden.
Zuiderzeemuseum
In 1932 sloot de Afsluitdijk de Zuiderzee af van de Waddenzee en kreeg het nieuwe binnenmeer de naam ‘IJsselmeer’. Het gedeelte buiten de dijk hoort sindsdien bij de Waddenzee. Het Zuiderzeemuseum richt zich op de geschiedenis, actualiteit en toekomst van het IJsselmeergebied. De thema’s water, ambachten en gemeenschappen staan hierbij centraal.
Webwinkel
Wandelgids Zuiderzeepad
Trek uw wandelschoenen aan en luister onderweg naar de vogels, voel de wind op de Afsluitdijk, snuif de geur van vis op in de vissersdorpen, hoor het klapperen van de zeilen van de botters in de haven. Vaak dichtbij, soms iets verderaf, maar de voormalige Zuiderzee blijft uw gids op dit pad.
Prijs: € 20,45 / Donateursprijs € 18,41 / Aantal pagina's: 232
Inspiratie en nieuws over wandelen in Rond de Zuiderzee:
Blijf op de hoogte!
Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!
Help jij mee?
Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?
Doneren
Help jij mee? Geef aan Wandelnet, samen beschermen en onderhouden we wandelroutes.
Vrijwilligers
Als wandelaar een extra stapje zetten? Word vrijwilliger bij Wandelnet en maak het verschil in het veld.
Wandelgidsen
Wandelen kan je overal doen, zomaar op geluk. Maar met een wandelgids weet je zeker dat je niets mist!
Meldpuntroutes
Klopt een wandelroute niet meer of kom je onderweg een barrière tegen? Meld het via Meldpuntroutes.nl.