Ontdek deze prachtige streek via het Wandelnetwerk Bollenstreek. In totaal 100 kilometer bewegwijzerde wandelroutes. Daar is de natuur nog dichtbij, zie je planten en bloemen en daar hoor je de vogels zingen. Om je een handje te helpen zijn er in het land overstapjes en bruggetjes gemaakt en avontuurlijke trekpontjes zorgen op een aantal plaatsen voor de oversteek. Wandelknooppunten wijzen je de weg.
Ontstaan van de Bollenstreek
De bollenteelt ontstond aan het eind van de 16e eeuw op de zandgronden rond Haarlem. De tulp, nu het symbool van Nederland, komt oorspronkelijk uit het Ottomaanse Rijk. In de 17e eeuw floreerde de bloem vanwege de tulpenmanie: in deze Gouden Eeuw bereikten de prijzen van de tulpenbollen extreme hoogten. De bollen kostten meer dan tien keer het jaarsalaris van een ervaren vakman. Ze waren ongeveer net zoveel waard als een Amsterdams grachtenpand. Totdat de handel door speculatie in elkaar stortte.
De grootschalige teelt kwam in de tweede helft van de 19e eeuw tot ontwikkeling. Tulpen, krokussen, narcissen en hyacinten kleuren het gebied in het voorjaar en in de nazomer zorgen gladiolen, dahlia's, anjers en asters voor een tweede kleurrijke periode. Wie is er niet in de Keukenhof geweest om te genieten van de bloempracht?
Wandelnetwerk Duin- en Bollenstreek
Het Nederlands Kustpad biedt ook een blik op de Bollenstreek
Het Nederlands Kustpad deel 2 van Hoek van Holland naar Den Oever biedt een rijke natuur, flink wat reliëf, veel onverharde paden en weinig last van grote wegen. Aan de duinrand passeer je mooie buitenplaatsen en bloeiende bollenvelden. Maar je loopt ook over de boulevards van Katwijk en Egmond. In Den Haag laat de route je een fraaie mix zien van stadsparken en paleizen en in Haarlem kom je door de bekende hofjes.
De Bollenstreek is onderdeel van het wandelnetwerk in Zuid-Holland.
Blijf op de hoogte!
Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!
Help jij mee?
Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?
Doneren
Help jij mee? Geef aan Wandelnet, samen beschermen en onderhouden we wandelroutes.
Vrijwilligers
Als wandelaar een extra stapje zetten? Word vrijwilliger bij Wandelnet en maak het verschil in het veld.
Wandelgidsen
Wandelen kan je overal doen, zomaar op geluk. Maar met een wandelgids weet je zeker dat je niets mist!
Meldpuntroutes
Klopt een wandelroute niet meer of kom je onderweg een barrière tegen? Meld het via Meldpuntroutes.nl.