Bedrijventerrein Utrecht aan het lopen krijgen

Bedrijventerrein Utrecht aan het lopen krijgen

29 november 2024 - Derk van der Laan

Essentieel is misschien een groot woord, maar aantrekkelijke looproutes en een beweegvriendelijke werkkomgeving zijn zeker van belang om personeel te krijgen of te houden. In Lage Weide, het grootste bedrijventerrein van Utrecht, zoeken ondernemers en gemeente samen naar passende oplossingen. Ontdek meer over een van de drie proeftuinen in het project ‘Beweegvriendelijke Werklandschappen’.

beweeg.jpg

Wandelroutes verkennen op bedrijventerrein Lage Weide © Martine de Vaan

Beweegvriendelijke Werklandschappen

Het gebied Lage Weide beslaat ruim 300 hectare en is omringd door harde infrastructuur: overal zie je autowegen, water en spoorlijnen. Op dit terrein verdienen circa 19.000 medewerkers in 900 bedrijven hun belegde boterham. Lage Weide is een enorm veelzijdig en bruisend bedrijventerrein. Het herbergt niet alleen kantoren en groothandels, maar ook diverse industrieën, opslag- en distributiecentra én havenactiviteiten. Hoewel enkele straten zijn voorzien van stoepen, ontbreekt een echt netwerk van looproutes. Rondom één vijver, met groen en een wandelpad, vind je lunchwandelaars. Auto’s, vrachtwagens en bestelbusjes domineren het straatbeeld, al zijn de fietsroutes de afgelopen jaren gelukkig al verbeterd. Toch zijn voetgangers soms genoodzaakt om gebruik te maken van fietspaden, bijvoorbeeld op de meest directe route naar de stad: een spoorbrug over het Amsterdam-Rijnkanaal. Hier delen wandelaars, fietsers en fatbikes een smalle doorgang van slechts 1,75 meter breed, ingeklemd tussen hekken.

Aantrekkelijk voor nieuwe medewerkers

Dit moet anders, concludeerden het bedrijfsleven en de gemeente een aantal jaar geleden. Waar mogelijk willen ze het aantal auto’s terugdringen om de groeiende fileproblemen aan te pakken. Daarnaast is er steeds meer aandacht voor duurzaamheid. Een toekomstbestendig bedrijventerrein betekent meer bomen, betere waterberging en voldoende ruimte voor groene looproutes. Minder verharding helpt bovendien om hittestress tegen te gaan. Ook het toenemende personeelstekort vraagt om een aantrekkelijke werkomgeving. Zo zijn er op veel plekken elektrische deelfietsen beschikbaar om te lenen of in te leveren. De Fietskoerier Utrecht, gevestigd op het terrein, haalt gratis post en pakketten op bij bedrijven. De Industrievereniging Lage Weide en het Ondernemersfonds Utrecht dragen financieel bij aan deze initiatieven. Voor het verbeteren van wandelmogelijkheden zijn in 2024 grote stappen gezet. Tijdens een reeks bijeenkomsten hebben ondernemers samen looproutes uitgestippeld en financiering voor meer groen besproken. Er is nu een 1,5 kilometer lange wandelroute met kunstobjecten langs het kanaal. In het voorjaar van 2025 wordt daar een bloemrijk hooiland met een extra wandelroute aan toegevoegd.

Gerrit van Gessel, voorzitter bestuur Industrievereniging Lage Weide: “Dankzij het project Beweegvriendelijke Werklandschappen kunnen we meer maatregelen nemen die beweging en vitaliteit stimuleren. Met woorden, zoals loopcampagnes en in daden: investeren in faciliteiten buiten”.


Kopgroep vormen

Lage Weide is een van de proeftuinen van het project Beweegvriendelijke Werklandschappen, naast De Gelderse Poort (Arnhem) en Ecofactorij (Apeldoorn). Wandelnet en de Fietsersbond werken hierin samen. Tot en met eind 2025 worden looproutes aangelegd, wandelingen georganiseerd en mogelijkheden gepresenteerd om wandelen te integreren in het dagelijkse werk. De effecten en resultaten hiervan worden gemeten en vastgelegd. Ongeveer tien bedrijven vormen een koplopersgroep die de activiteiten aanjaagt.

Martine Sluijs, projectleider ‘Beweegvriendelijke Werklandschappen’: “Lage Weide biedt verrassende verleidingen om mensen aan het lopen en bewegen te krijgen. Wie goed kijkt, ziet verborgen parels. Een oud industriespoor en fraaie bomenrijen bijvoorbeeld. Of een markant uitzichtpunt over het water. Een prima basis voor aantrekkelijke routes maken en nieuwe verhalen vertellen. Samen met bedrijven zetten we ons in met als doel: lopen zien als onderdeel van de gewone werkdag”.


Aanhaken op wat al gebeurt

Volgend jaar liften de initiatiefnemers met actieweken mee op landelijke evenementen, zoals in april rondom de ‘Wandel Tijdens Je Werkdag’ en in juni ‘Outdoor Office Day’. Zo rollen ze samen de rode loper uit voor wandelaars en voetgangers!

 

Lees meer over

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?