Webwinkel
Wandelgidsen, wandelpinnen en andere mooie Wandelnet artikelen.
Wandelgidsen, wandelpinnen en andere mooie Wandelnet artikelen.
Bijna onvoorstelbaar: de Westfriese Omringdijk dateert van ongeveer 1250. Eeuwenlang hebben inwoners van het waterland gewerkt aan de dijk die hen moest beschermen tegen het water. Tegen de stormen uit het noordwesten en de dreiging van wat toen de Zuiderzee was. Ze hebben klei gebruikt om de dijk op te bouwen, zeewier om haar te versterken.
Sluizen en molens gebouwd om het land droog te krijgen en het te veranderen van een moerassig veengebied in bruikbare gronden. En ook onvoorstelbaar: dat alles met handkracht. Het werk aan de dijk moet immens zijn geweest. Soms lopen we boven op de dijk, maar soms ook er naast en slingeren we door de polders en natuurgebieden die aan de dijk grenzen. We lopen ook over de buitendijkse vooroevers die oorspronkelijk bedoeld waren om de kracht van het water in toom te houden. De Omringdijk wordt terecht gezien als het monument van West-friesland.
De route voert van Hoorn langs de Beemster naar Alkmaar en vervolgens langs het Noordhollandsch kanaal. Je loopt langs een hoge smalle dijk naar Schagen. Onderweg zie je de restanten van dijkdoorbraken in de vroege middeleeuwen - de littekens in het landschap. Via kasteel Radboud in Medemblik loop je naar Enkhuizen, een van de prachtige, authentieke Zuiderzeesteden. Net als in Hoorn vormen monumentale koopmanshuizen, kerken en pakhuizen een tastbare herinnering aan de VOC-tijd. Aan de Westfriese Omringdijk grenzen aan de IJsselmeerkust enkele prachtige natuurgebieden op de grens van land en water. Nieuwe natuur die bedoeld is een hedendaagse invulling te geven aan een eeuwenoud cultuurlandschap.
Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!
Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?
Help jij mee? Geef aan Wandelnet, samen beschermen en onderhouden we wandelroutes.
Als wandelaar een extra stapje zetten? Word vrijwilliger bij Wandelnet en maak het verschil in het veld.
Wandelen kan je overal doen, zomaar op geluk. Maar met een wandelgids weet je zeker dat je niets mist!
Klopt een wandelroute niet meer of kom je onderweg een barrière tegen? Meld het via Meldpuntroutes.nl.